On-line poradna

Triumeq 13. 9. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Po deseti letech na triterapii, kdy jsem začínal na 13 tabletách denně a nyní beru 5, budu od příštího měsíce brát jedinou pilulku - Triumeq, na což se upřimně těším. Na internetu jsem si našel příbalový leták a dočetl se, že lze brát nalačno i s jídlem. V letáku není nijak zdůrazněno, že by se muselo brát přesně ve stejný čas, jak to je zdůrazněno u léků, které jsem bral dosud. Chci se proto zeptat, jak je to s citlivostí na přesné braní ve stejnou dobu u tohoto léku? Je nějaké doporučení brát spíše ráno nebo spíše večer ? Jelikož mi předchozí kombinace vyvolávaly docela silné průjmy, které se obvykle dostavovaly 30-45 minut po požití, a ustávaly teprve po další hodině a 3-4 stolicích, nebylo to zrovna snadné skoorinovat s ranním odchodem do práce - léky jsem nakonec bral v 6 ráno, abych v 7:30 mohl bezpečně vyjít z domu. Budu proto rád, když léky ráno brát nebudu muset a tím mi i odpadne nutnost časného vstávání o víkendu. Jelikož i Triumeq má průjem jako velmi časté negativní účinky postihující více než 1 z 10 pacientů, viděl bych to tedy na pravidelné večerní podání společně s anebo po večeři. Ale jak to udělat ten přechodový den? Ráno ještě vzít Kaletru a Kivexu a večer Triumeq anebo ráno už nic a pak až večer Triumeq? Děkuji za názor. Pokud máte k Triumequ nějaká doporučení, budu za ně vděčný.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 24. 9. 2015

Triumeq není nový lék sám o sobě, ale lék, který kombinuje již běžně užívané léky dolutegravit, abacavir a lamivudin v jedné tabletě. Užívání ve stejný čas je důležité u všech protivirových léků, protože zajišťuje pokud možno vyrovnané sérové hladiny léků v jedné tabletě. Tím se brání rozvoji rezistence. U léků, které se berou jen jednou denně lze očekávat poměrně stabilní udržování hladin, přesto bych doporučoval moc nezasahovat do režimu léčby a brát léky pokud možno ve stejný čas. Případné zpoždění či naopak urychlení by nemělo přesáhnout 30-60 minut od fixního času.

Zřejmě tedy u Vás dochází k částečné změně terapie (možná právě pro ty vedlejší účinky) a Kaletra bude nahražena Dolutegravirem. Nelze předem předvídat, zda novou kombinaci budete opravdu snášet lépe, ale Dolutegravir (samotný je pod názvem Tivicay) je velmi moderní a dobře tolerovaný lék. Počítejte s tím, že při zahájení nové léčby mohou být vedlejší účinky poněkud častější a silnější, ale obvykle se do 3-5 týdnů zmírní nebo zcela vymizí. Triumeq by průjem spíše vyvolávat neměl (ve studii ho uvedlo méně než 1% dosud neléčených pacientů, těch 10% opravdu spíše odpovídá Kaletře, resp. ritonaviru). Nejzávažnější látkou pro případné vedlejší účinky je abacavir, na který je několik procent lidí přecitlivělých a pokud byste patřil mezi ně, tak by se musel lék vyměnit. Nicméně ten byl obsažen již v Kivexe, kterou jste užíval.

Pokud lék nevyvolává ospalost (a to by tento lék neměl, dokonce některým lidem spánek spíše narušoval), a má se užívat jen jednou denně, tak se doporučuje ho užívat spíše ráno. Případné vedlejší účinky pak neruší spánek. Obecně také lidé méně často na ranní léky zapomínají (večer jsou unavení a mají více jiných starostí z proběhlého dne). Ale záleží i na denním rytmu. Znám člověka, který pracuje pravidelně v noci a léky bere až po půlnoci.

Existuje obecné doporučení při změně terapie, pokud léky nezůstávají extrémně dlouho v organismu (což není případ protivirových léků). Jeden den vysadit původní lék a další den nasadit nový. Takže bych doporučil se tím řídit i při Vaší změně, bez ohledu na to, jestli se rozhodnete Triumeq užívat ráno nebo večer. Nicméně i pro zachování trvale dostatečných hladin lamivudinu a abacaviru bych spíše doporučil brát ho ve stejnou dobu, jako jste bral Kivexu.

Obrázek č. 239
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.