Na své starosti nemusíte být sami

SLUŽBA KONTAKT+

Bezmála 200 hodin psychologické, psychoterapeutické a krizové podpory anonymně a zdarma poskytlo v roce 2023 lidem žijícím s HIV a jejich blízkým ambulantní centrum sociální rehabilitace Kontakt+, které je už třetím rokem nedílnou součástí sociálních služeb České společnosti AIDS pomoc. Svým klientům pomáhá i s obranou jejich práv proti stigmatizaci a diskriminaci nebo s hledáním vhodné lékařské a sociální péče. Cílem služby je komplexní psychosociální podpora klientů, aby byli schopni dál nebo znovu žít svůj normální život a dopady HIV pozitivity pociťovali co nejméně.

„Stále jsme relativně novou službou, takže je jasné, že ne všichni lidé žijící s HIV v Česku a jejich blízcí se o nás dozvěděli, i když se o to snažíme. Proto nadále hledáme účinné cesty, jak našim potenciálním klientům nabídku služeb ambulantního centra Kontakt+ přiblížit. Jsem přesvědčená, že při aktuální nedostatečné kapacitě nehrazené psychologické a psychoterapeutické podpory, tedy takzvaně na pojišťovnu, může být naše sociální služba, která je zdarma, pro řadu lidí žijících s HIV vhodnou pomocí při řešení jejich životních problémů spojených nejen s touto diagnózou, ale také s jinými osobními a vztahovými potížemi a krizemi,“ říká vedoucí sociální rehabilitace a terapeutka Kontakt+ Alice Urbancová s tím, že Kontakt+ nabízí pestrou škálu i jiných druhů podpory a pomoci.

Život s HIV diagnózou s sebou nese mnoho změn. Ne vždy je jednoduché žít jako předtím. Okolnosti spojené s tímto onemocněním ovlivní nejen samotného pacienta, ale i jeho blízké okolí, a především pak rodinu.

Hlavním cílem služby Kontakt+ je proto řešení a prevence sociálního vyloučení lidí žijících s HIV, jejich blízkých a rodin z běžného života. „Bohužel zatím žijeme ve společnosti, která není k lidem s HIV moc tolerantní. V okamžiku, kdy svou diagnózu zveřejní, setkávají se s nějakou stigmatizací a diskriminací ve všech sférách svého života. Pokud diagnózu nezveřejní, mohou mít zase vnitřní problémy, psychické potíže,“ doplňuje vedoucí služby s tím, že s různými formami diskriminace se lidé žijící s HIV setkávají nejen třeba v zaměstnání, ale často i u lékaře a v sociálních službách, tam především v pobytových službách sociální péče.

Podle zkušeností České společnosti AIDS pomoc panují v české společnosti ohledně infekce HIV stále velké předsudky a fámy, které mají kořeny v malé informovanosti populace o tom, jak se virus přenáší a kdy reálně hrozí možnost nákazy. Člověk žijící s HIV tak vyvolává ve svém okolí negativní senzaci, která je zdrojem jeho stigmatizace a sociální izolace.

Pro nově diagnostikované pacienty, ale i pro řadu těch, kteří žijí s HIV už řadu let a mají virus léčbou plně pro kontrolou, bývá proto pochopitelně velmi složité diagnózu přijmout. Odmítavý postoj okolí či nutnost utajení HIV statusu nejen před kolegy v zaměstnání, ale třeba i před blízkými, zapříčiněná obavami o ztrátu jistot a společenských pozic, přináší velkou vnitřní tenzi, jejímž výsledkem mohou být vážné psychické problémy a akutní životní krize.

„U našich klientů se setkáváme s pocity studu, viny a selhání, přestože jejich příběh většinou nenaplňuje obecné zkreslené představy o rozmařilém a promiskuitním životě. Bojují s úzkostmi a depresemi, hledají úlevu a ztracený smysl života. Během terapie s nimi pracujeme na opětovném získání vlastní sebehodnoty, sebejistoty a nové životní motivace. Řešíme samozřejmě i praktické věci, jako je navazování a udržení vztahu, partnerský a sexuální život a podobně. Máme dlouholeté zkušenosti v práci s HIV+ a vůbec LGBTQ+ komunitou, takže se naši klienti nemusí obávat nepochopení z naší strany. Rozumíme jim, víme o čem mluví. Na své problémy rozhodně nejsou sami,“ vysvětluje podstatu psychologické a psychoterapeutické podpory Urbancová.

Centrum psychosociální podpory Kontakt+ je podle ní připraveno pracovat s lidmi s HIV bez rozdílu věku od prvního okamžiku, kdy se svou diagnózu dozví. Pomáhá jim s přijetím diagnózy, s její komunikací a s pohledem na to, co to znamená být dnes v Česku HIV pozitivním člověkem. Zároveň se jim snaží zprostředkovat zkušenost, že jejich diagnóza není fatální. Že ve chvíli, kdy se HIV objeví včas a reagují lékaři i pacient nasazením léčby, člověka dost pravděpodobně čeká plnohodnotný, běžně dlouhý život.

Jak již bylo řečeno v úvodu, služba Kontakt+ má ambulantní charakter. Spojit se s jejími pracovníky lze telefonicky, e-mailem nebo osobně v Domě světla. Pracovníci si pak s klientem vyjasní, jakou pomoc přesně potřebuje a co vše pro něj mohou udělat. V rámci služby jsou klientům k dispozici psychoterapeuti, psychologové, a to i online, právník a sociální pracovník. Externě s centrem spolupracuje sexuolog či psychiatr, navíc je úzce napojeno na HIV+ komunitu, a je tak schopno klientům zprostředkovat autentické informace o životě s HIV.

„Důležitou oblastí naší podpory je právní pomoc v případech diskriminace. Máme velmi zkušené právníky, kteří se touto problematikou zabývají už řadu let. Mohou se tak na nás obrátit všichni, kdo mají pocit, že jsou kvůli své HIV pozitivitě nějak poškozeni na svých právech, diskriminováni. Pokud se to týká i vás osobně, neváhejte a kontaktujte nás,“ vzkazuje závěrem vedoucí služby Kontakt+.

A jak se s centrem psychosociální podpory Kontakt+ můžete spojit? Zájemci se mohou ozvat na telefonní číslo +420 775 764 414 nebo na e-mailovou adresu kontakt@aids-pomoc.cz. Informace najdou také na webové stránce www.hiv-komunita.cz/kontakt. .

PŘIPRAVILA ALICE

Obrázek č. 239
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.