Keith Haring - legenda pop-artového a pouličního umění

Keith Haring, umělec narozený v Pensylvánii, se stal ikonou 80. let díky svým výrazným kresbám, které zahrnovaly děti, anděly, štěkající psy a hybridní postavy. Začal svou kariéru graffiti v newyorském metru, kde jeho díla rychle přitáhla pozornost a přesunula se z prázdných reklamních ploch do světových galerií. Jeho styl s tlustými černými liniemi se stal snadno rozpoznatelným a přitažlivým pro širokou veřejnost.

V roce 1988 mu byl diagnostikován AIDS, jeho tělo bylo pokryto lézemi Kaposiho sarkomy – jednu si z obličeje nechal chirurgicky odstranit. Onemocnění jej hluboce ovlivnilo nejen osobně, ale i profesionálně. Namísto ústupu do soukromí se rozhodl veřejně o své diagnóze mluvit a stát se aktivistou. Připojil se k hnutí ACT UP New York, které bojovalo za práva lidí s AIDS a za zvyšování povědomí o této nemoci.

V roce 1989 poskytl rozhovor časopisu Rolling Stone, ve kterém otevřeně promluvil o svém onemocnění a daroval 10 000 dolarů na podporu hnutí. Ve svém deníku napsal: „Nemám opravdu strach z AIDS. Ne kvůli sobě. Bojím se, že budu muset sledovat, jak více lidí umře dříve než já.“

Navzdory své nemoci Haring nepřestal tvořit. Pracoval ve speciálně upraveném studiu, které mu umožňovalo odpočívat a tvořit v pohodlí. Jeho pozdní díla často reflektovala jeho boj s nemocí a obavy ze smrti. Haringův přístup k umění byl neelitářský a veřejný; často pracoval s mladými lidmi z chudých čtvrtí a jeho umění bylo přístupné všem. Byl známý tím, že tvořil veřejně, umožňoval lidem sledovat jeho práci a někdy je i zapojil do tvorby.

Haring zemřel v roce 1990 ve věku 31 let, obklopen přáteli a rodinou. Jeho smrt byla velkou ztrátou pro umělecký svět i komunitu bojující proti AIDS. Jeho odkaz však žije dál díky jeho umění a aktivismu. Haringův život a práce nadále inspirují nové generace a jeho příběh pomáhá destigmatizovat HIV/AIDS. Jeho památka byla uctěna na mnoha místech, včetně Cathedral of St. John the Divine, kde byl uspořádán jeho pohřeb.

Krátce před smrtí založil nadaci Keith Haring Foundation, která dnes podporuje HIV a LGBTQ+ iniciativy. Jeho díla jsou součástí sbírek více než 60 muzeí po celém světě a jeho tvorba se dostává k novým generacím. Nadace nejenže pokračuje v jeho uměleckém odkazu, ale také podporuje organizace a projekty, které bojují proti AIDS a diskriminaci LGBTQ+ komunity. Haringovo dílo a jeho neúnavná práce pro komunitu zůstávají inspirací a připomínkou důležitosti umění a aktivismu v boji za sociální spravedlnost. .

Zdroj: https://bit.ly/Umelec_Keith_Haring

PŘIPRAVILA VERONIKA

Obrázek č. 239
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.