All together with love

MARTIN BÍSEK, VÍTĚZ MR. BEAR CZECHIA 2024

Bears, neboli medvědi, jsou jednou z mnoha subkultur LGTBQ+ komunity. Dříve byli vnímáni primárně jako chlupatí gay muži. V současné době se spíše jedná o organizovanou skupinu přátel, která je otevřená všem, kteří mají stejné zájmy a sdílejí podobné hodnoty. 18. května 2024 se v pražském klubu Kotelna uskutečnila již 4. volba Mr. Bear Czechia 2024, jejímž výhercem se stal Martin Bísek.

Martin pochází z Písku, ale již 6 let žije v Praze. Je autorem podcastů Gay Guys, ve kterém řeší společenská témata LGBTQ+ světa a snaží se ho spojovat s tím okolním, a podcastu Kinky Guys, který se zaměřuje na výrazně odvážnější a explicitnější témata. Jeho vášní je cestování, a byť na to postavou nevypadá, rád sportuje, nejvíce ho baví golf a beach volejbal.

Foto: Juan David Caldeón Ardila.

Martine, co tě motivovalo se do této soutěže přihlásit?

Mým dlouhodobým cílem je spojování LGBTQ+ komunity jako takové a její propojení v rámci celé společnosti. O to se snažím prostřednictvím mých podcastů Gay Guys a Kinky guys. Účast v soutěži Mr. Bear Czechia 2024 mi do této myšlenky skvěle zapadala jako příležitost, jak dále tyto mé aktivity rozvíjet. Medvědí komunita je velmi přátelská a otevřená, může se do ní přidat kdokoliv, kdo s ní sympatizuje a je mu v ní dobře. Řekl jsem si tedy, že tohle je ideální cesta, jak v mém poselství pokračovat.

Jak dlouho jsi svou účast zvažoval?

Já jsem se již zúčastnil několika voleb Mr. Bear jako divák, občas se účastním různých akcí, které medvědi pořádají. Uvažoval jsem o tom už delší dobu. Bylo i pár známých, kteří mě k tomu tak trochu popostrkovali. Čekal jsem ale na moment, kdy bude mé zapojení v soutěži dávat co největší smysl. A letos, po roce a půl publikování mých podcastů, jsem si řekl, že ten okamžik nastal.

Jak dlouho ses na soutěž připravoval?

Samotná myšlenka vystoupení pro mě byla od začátku jasná. Nejvíce jsme s mým partnerem přemýšleli nad konceptem, jak ji co nejlépe vyjádřit. Po dlouhé diskusi ve vaně se potom zrodil nápad tanečního vystoupení, kde každý bude mít na hrudi napsanou nějakou „škatulku“, kterou nakonec strhne a nalepí ji na velké srdce na pódiu. Poselstvím bylo, že je jedno, do jaké škatulky člověk zapadá, že tu můžeme všichni fungovat společně.

Rozhodně jsem neměl ambice o nějaké super profesionální taneční vystoupení, šlo o vyjádření té myšlenky. Na celou soutěž jsem se připravoval několik měsíců. Pomáhal mi s tím můj partner, kamarádka s choreografií a celý tým, který se mnou vystupoval. Byla za tím spousta práce. Když už se do něčeho pustím, tak tomu dám vždycky co nejvíce.

Vystoupení mělo obrovský úspěch. Co nyní bude následovat po tvé výhře?

Získaný titul je doživotní, ale držitelem šerpy jsem pouze jeden rok. Po tu dobu bych chtěl medvědí komunitu co nejvíce reprezentovat nejen u nás v Česku, ale i v zahraničí, kde mají čeští medvědi skvělou pověst. Aktuálně dávám dohromady plán, na které z akcí po Evropě se vydám. Nejbližší akcí, kam zamířím, je Bear week v Lisabonu.

Chtěl bych se zaměřit i hodně na Česko. Máme tu několik spolků – pražský, brněnský, ostravský… Rád bych, aby se ta komunita více propojila. A nejen komunita medvědů, rád bych to propojil s celým LGBTQ+ světem, jak jsem již zmiňoval na začátku našeho povídání. Rád bych také uspořádal nějaké společenské akce.

Hodně se tu stále točíme okolo spojování komunit…

Ano, byla to a stále je jedna z hlavních myšlenek, proč jsem začal dělat podcasty. To, že jsem gay a možná mám škatulku medvěda a patřím do medvědí komunity, vůbec nic nemění na tom, že jsem muž, člověk, Pražan, český občan a daňový poplatník. V tom se neliším od ostatních lidí. Proto si myslím, že není potřeba společnost jakkoliv škatulkovat a rozdělovat.

Můžeme tu žít vedle sebe s vzájemnou tolerancí a respektem, jako to vidíme ve spoustě západních evropských měst. Bohužel je ale pořád spousta míst, kde tohle stále ještě moc nefunguje, a naopak to má v poslední době opačnou tendenci. To je věc, která mě dost trápí. Nejsem člověk, který by se za svou orientaci styděl, ale jsou místa, kde cítíte, že být sám sebou není úplně jednoduché.

Hodláš se angažovat i v téhle oblasti?

Určitě ano. Aktuálně se například snažím s mým podcastem více dostat na Slovensko. Mám v plánu udělat několik rozhovorů s osobnostmi, které jsou v rámci slovenské LGBTQ+ komunity aktivní. Už jen to, že se o některých tématech mluví a je možnost si o nich poslechnout, může spoustě lidem pomoci. Proto chci prostřednictvím mých podcastů zprostředkovat lidem co nejvíc informací, třeba i o menšinách v menšině. I o těch je, myslím, potřeba mluvit.

Zmínil jsi, že máš v plánu uspořádat i nějaké vlastní akce. O co přesně se jedná?

Nechci zatím mluvit konkrétně, v hlavě se mi rodí několik nápadů, kterým bych chtěl vdechnout život. Rád bych, aby to byly akce, které budou co nejvíce otevřené všem. Nic extra organizovaného a vyhraněného, zkrátka aby tam mohl přijít kdokoliv. A nemám na mysli jen muže. Rád bych, aby se některých akcí účastnily více i ženy. Ta otevřenost medvědí komunity je dobře vidět třeba právě na volbě Mr. Bear. Už to není jen o mužích, v publiku můžete vidět čím dál více i ženy. A to je super.

Jaké bude tvé motto, kterým se chceš jako Mr. Bear Czechia 2024 řídit?

Mým mottem je “ALL TOGETHER WITH LOVE”. To je to, co si přeji pro naši komunitu a společnost jako celek.

PŘIPRAVIL JIRKA

Obrázek č. 239
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.